Foto: SVT

Socialtjänst får kritik – agerade inte mot barnäktenskap

Socialtjänsten i Gnosjö fick kännedom om att en 14-årig flicka i kommunen var gravid och levde med en över tio år äldre man. Men de agerade inte. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritik mot socialtjänsten.

Enligt P4 Jönköping hade flickan beskrivit att äktenskapet var arrangerat och att hon varit gift i ett år.

IVO menar att att socialtjänsten borde gjort en omedelbar skyddsbedömning när flickan anvisades till Gnosjö och även övervägt en polisanmälan, rapporterar P4.

LÄS MER: Omfattande kritik mot socialtjänsten i Gnosjö

Tillsynsmyndigheten konstaterar också att utredningen som socialtjänsten gjort är bristfällig och inte gjordes skyndsamt.

– Gnosjö kommun har ju hanterat det här ärendet felaktigt på fler sätt, säger Ingela Hansson på IVO till radion.

Hon uppger även för P4 att socialtjänsten inte samverkat med flickans gode man och utfört åtgärder utan dennes samtycke.  

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat att IVO nu genomför en stor tillsyn mot barn- och ungdomssektionen på socialtjänsten i Gnosjö efter flera anmälningar om brister.

LÄS MER: Larmade om brister på socialtjänsten redan i somras

Några av delarna IVO tittar på är just hur socialtjänsten samverkat med gode män och vårdnadshavare och om de låtit dem delta i utredningar.

Enligt P4 Jönköping kommer Annika Hedvall, nytillträdd socialchef i Gnosjö, träffa IVO under fredagen för att diskutera hur de kan förbättra socialtjänstens arbete.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer