Martin Alfredsson är en av dem som hoppas få ett jobb till sommaren. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Arbetsgivarna söker arbetskraft på gymnasieskolorna

Publicerad

När arbetsgivarna i länet har svårt att hitta sommarjobbare kommer de istället ut till ungdomarna. På Bäckadalsgymnasiet i Jönköping befann sig ett tiotal företag för att i veckan locka till sig arbetskraft.

Med en het arbetsmarknad runt om i landet försöker nu Arbetsförmedlingen locka arbetskraft genom det nya konceptet ”Sommarjobbschansen”. Tillsammans med bland annat bemanningsföretag åker de nu ut bland ungdomarna och visar att de finns.

– Arbetsgivarna skriker efter studenter och här kan de träffas och prata om jobb, säger Anki Söderström som är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

”Ser vad det finns för möjligheter”

Medan håltimmen pågick passade många av eleverna på att kolla läget bland arbetsmöjligheterna. Martin Alfredsson är en av dem som hoppas få ett jobb till sommaren.

– Det kommer bli lite jobbigt men man får stå ut med det, säger han och berättar att han inte haft ett sommarjobb tidigare.

Bland de minglande eleverna fanns även Diana Weibull och Amanda Thorman.

– Det är bra att man ser vad det finns för möjligheter, menar de och önskar att ett jobb inom restaurangbranschen ska sysselsätta dem under sommaren.

”Fylla 1.200 platser”

För Jönköpings kommun har det varit kämpigt de senaste tre åren att hitta sommarjobbare. Likt förra året kommer de att erbjuda en bonus för dem som jobbar några extra veckor inom socialtjänsten. Nu hoppas de att eventet på Bäckadalsgymnasiet även ska få fler att söka.

– Vi ska försöka fylla 1.200 platser i sommar, säger Envera Aljic på Jönköpings kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer