Morgongymnastik på ett sommarkollo för äldre i Örebro. Foto: Julia Eriksson/SVT

Sommarkollo för äldre kan minska ensamhet

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan ett sommarkollo för äldre bli verklighet i Jönköpings kommun. Förslaget kommer i en motion från Vänsterpartiet som under onsdagen väntas klubbas igenom i kommunstyrelsen.

Under höst, vinter och vår finns daglig verksamhet och aktiviteter som föreningslivet organisera men under sommartid riskerar många äldre att bli ensamma. Därför lägger Vänsterpartiets Jerry Hansson fram motionen som väntas klubbas igenom i kommunstyrelsen.

Bygga bestående vänskapsband

Enligt motionen kan ett äldrekollo vara ett sätt att bryta den sociala isoleringen och ensamheten hemma. Sommarkollo för äldre har funnits i ett 30-tal kommuner runt om i landet sedan slutet av 1990-talet.

Syftet är att se till att äldre inte sitter ensamma hemma under sommaren. I stället ska de genom miljöombytet som kollot innebär kunna bygga nya vänskapsband. Enligt rapporters som finns i motionen kan en sommarvistelse på ett kollo leda till en mycket positiv inverkan på deltagarnas livskvalitet och hälsa.

Omkring 200 pensionärer från Karlshamns kommun besöker Sörgårdens äldrekollo varje år. Under två veckor går de tipspromenader, ror båt, spelar boule och mycket annat. Men det är också fritt fram att bara ta det lugnt och umgås. Se klipp nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.