Håkan Karlsson, produktionschef June avfall, berättar vilken typ av byggmaterial de får in till byggboden. Foto: SVT

Sortergård vill minska spillet av byggmaterial

Publicerad

Varje år slängs det tusentals ton med fullt användbart byggmaterial i Sverige. På sortergården på Råslätt kommer de med start i augusti göra ett försök för att minska svinnet. Privatperson kommer då kunna lämna, men även hämta spillmaterial helt gratis.

– Vi vill ha nytt och fräscht material utan skruv och spik. Vi kommer att sätta upp skyltar och förklara vad det är för material vi vill ha, säger Håkan Karlsson, som är produktionschef på June avfall.

Självtömmande yta

Tanken är att uppställningsytan ska vara självtömmande. Har man en bal med exempelvis isolering, som blivit över från bygget hemma, så ställer man den på ytan så att någon annan kan hämta den.

– Vi gör det för att minska avfallet. Vi ser ju att det kommer in otroligt mycket byggmaterial som är i bra skick, säger Håkan Karlsson.

Allt kan inte återvinnas

Varje år slängs cirka 8 000 ton träavfall vid sortergårdarna i Jönköpings kommun.

– Allt av det går förstås inte att återvinna, men vi tror att en hel del gör det, säger Håkan Karlsson.

Faller försöket väl ut kan June avfall komma att bygga en större yta på sortergården på Råslätt för ändamålet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer