Hannah Karlsson prisas för en insats som SOS-operatör. Foto: SVT

SOS-operatörer i Jönköping fick internationellt pris

Uppdaterad
Publicerad

När larmoperatörerna Ulrika Lindström och Hannah Karlsson fick ett samtal om ett hjärtstopp i Jämtland agerade de lite utanför ordinarie rutiner. På onsdagskvällen fick de ta emot pris i Slovenien av den Europeiska intresseorganisationen för alarmering, EENA, för sin insats.

Hannah Karlsson jobbar till vardags som operatör vid SOS Alarm i Malmö. Den här dagen hade hon hoppat in som operatör i sin gamla hemstad Jönköping.

Plötsligt får kollegan Ulrika Lindström ett samtal från Jämtland.

– På hennes ton och blick förstod jag att det handlade om ett hjärtstopp, säger Hannah Karlsson.

Hjärtstartare på byggvarufirma

Hon slängde en blick på kollegans skärm och såg att kvinnan som ringde om hjärtstoppet bodde på landsbygden och att det skulle ta över 20 minuter för en ambulans att ta sig till platsen.

– Det är en väldigt lång tid när det handlar om hjärtstopp.

Foto: Privat

Hon gick in på sin egen dator och kollade registret där publika hjärtstartare finns registrerade. Det visade sig då att att det fanns en hjärtstartare  på en trävarufirma nära inringarens hem.

– Jag ringde upp dem på vinst och förlust och förklarade läget.

Tre personer från företaget reagerade omgående och tog hjärtstartaren och begav sig till den drabbade.

– Det blev ett perfekt samarbete denna gång. Ibland måste man vara innovativ och tänka utanför boxen för att få fram hjälp så fort som möjligt, säger Hannah Karlsson.

Få överlever hjärtstopp

Om någon får ett hjärtstopp så är det viktigt att snabbt få fram hjälp till den drabbade. Hjärtstartare kan vara skillnaden om en person som drabbas av hjärtstopp ska överleva eller inte. Så få som var tionde patient som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus överlever, enligt uppgifter från Karolinska sjukhuset.

– Får man fram en hjärtstartare snabbt så ökar den chansen, säger Hannah Karlsson.

På grund patientsekretess kan SOS Alarm inte avslöja hur det gick för patienten som drabbades av hjärtstopp i Jämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.