Foto: Mara Sandblom, Illustration: Liljewall arkitekterVisa alla (3)
Visa alla (3)

Spadtag för stor tillbyggnad av länssjukhuset Ryhov

Publicerad

Under de närmaste åren bygger länssjukhuset Ryhov i Jönköping om för att möta framtidens behov av hälso- och sjukvård. Idag torsdag togs ett symboliskt spadtag med en grävmaskin för att markera att bygget kommit igång.

Hus D1 ska bestå av två huskroppar på cirka 34.000 kvadratmeter som ska byggas i anslutning till sjukhuset. Husen kommer att ha sex våningar som har kontakt med varandra genom två förbindelsegångar.

– Det här ett sätt att möta framtidens vård med nya moderna lokaler, säger regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) som var med och tog det symboliska spadtaget.

I den nya tillbyggnaden får en rad verksamheter nya lokaler. Det blir vårdavdelningar och mottagningar för medicinkliniken, dialysavdelning, akutvårdsavdelning med mera.

LÄS MER: Länssjukhuset ska byggas ut

LÄS MER: Regionfullmäktige beslutade om tillbyggnad av Ryhov

Ett våningsplan ska innehålla utbildningslokaler för bland annat läkarprogrammet vid Linköpings universitet, studieort Jönköping, där 150 studenter får sin utbildning. Regionen hoppas på så vis knyta till sig fler läkare för att minska behovet av dyr hyrpersonal.

Klart om ett par år

– Ryhov byggdes 1988 och det har hänt mycket med sjukvården och nu behöver man arbeta mer integrerat, säger Wengholm.

Ryhovs huvudbyggnad beräknas kosta cirka en miljard kronor. Målsättningen är att den första inflyttningen ska kunna ske i början av 2020, då det översta sjätte planet ska stå klart för de studenter som läser på läkarprogrammet. Därefter kommer resterande verksamhet att flytta in i huset successivt.

LÄS MER: De tar hem jätteaffären när Ryhov byggs ut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer