Foto: SVT

Sparkrav och förbud för att spara vatten

Publicerad

På torsdagen inför Eksjö kommun förbud att använda det kommunala vattnet till annat än att dricka, laga mat och tvätta sig. Grundvattennivåerna är så låga att det kommer ta år att få upp dem till normala nivåer, därför införs restriktioner.

Eksjö kommun skriver på sin hemsida att de ovanligt låga nederbördsmängderna de senaste två åren i kombination med den varma och torra våren och sommaren har lett till mycket låga nivåer i kommunens vattentäkter. För att på sikt säkra tillgången på dricksvatten införs nu begränsningar för hur det kommunala vattnet får användas.

Tillstånd för isbanor

Begränsningarna gäller både privatpersoner, föreningar, offentliga organisationer och företag i Eksjö kommun. Det är förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till andra ändamål än dricks-, hygien-, och processvatten (som används vid industrier och företag). Det är därmed förbjudet att använda kommunalt vatten för att till exempel tvätta bilen, trädgårdsmöbler, fasader och annat. Gällande vinteraktiviteter, till exempel spolning av isbanor, krävs speciellt tillstånd efter en särskild prövning.

Låga nivåer

Redan nu meddelar kommunen att det under kommande sommarhalvår kommer vara förbjudet med bevattning av gräsmattor, blommor i trädgårdar och uppfyllning av pooler.

– Som läget är nu behöver vi nästan två års normal nederbörd för att komma upp till normal grundvattennivå. Den senaste tidens nederbörd i form av snö och regn har endast marginellt påverkat vattennivån i de kommunala vattentäkterna, och om det inte kommer rikligt med nederbörd under hösten och vintern kommer vi att få en mycket besvärlig vattensituation nästa sommar, säger Torbjörn Johansson, VA-chef på Eksjö Energi.

– Vi går vi ut med begränsningar redan nu för att dels minska förbrukningen och dels ge en tydlig signal om att vi tillsammans måste spara på vattnet, säger Torbjörn Johansson.

På Eksjö kommuns hemsida finns också en rad tips på hur man som privatperson kan spara på vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.