Allt fler fastnar i spelmissbruk. Nu tvingas kommuner hjälpa till, enligt ny lag. Foto: TT

Kommunal hjälp ges till spelmissbrukare

Publicerad

Från och med årsskiftet är kommunerna runt om i landet skyldiga, enligt en ny lag, att erbjuda stöd och hjälp när en person hamnat i spelmissbruk. Därför kan nu alla söka hjälp för sitt spelmissbruk i sin egen kommun.

Eva Nestor är terapeut på Junepol i Jönköping. Det är ett klinik för de som vill söka hjälp vid alla typer av missbruk och beroende. Där har de märkt att antalet sökande rörande spelmissbruk har ökat de senaste åren. Junepol bistår även kommunerna Habo, Mullsjö och Vaggeryd med hjälp. Sammanlagt har antalet sökande ökat med åtta procentenheter sedan 2014.

– Delvis tror jag det har med all reklam att göra eftersom det är otroligt mycket spelreklam nu för tiden, säger hon och tillägger att det även är väldigt lätt att låna pengar som i sin tur också spelas upp.

Utvecklar kompetens

I och med den nya lagstiftningen kommer alltså större delen av länets kommuner att stå med egen hjälp vid spelmissbruk. En av dem är Nässjö kommun som nu valt att utveckla den missbrukarvård de har sedan tidigare.

– Vår personal har redan ganska stor kompetens när det gäller detta, menar Jeanette Öhrlund, enhetschef på Socialtjänsten i kommunen.

Därför håller de nu på att utöka och finslipa den kunskapen de redan har.

– Vi märker att det kommer in fall lite oftare, inte många, men med en högre frekvens, säger hon.

Anhöriga drabbas

I många fall är det inte bara personen, som själv är fast i missbruket, som drabbas. Enligt Stödlinjen.se lever totalt 171.000 personer i landet, däribland 82.000 barn, med någon som har spelproblem.

– Om man räknar med att två procent av befolkningen har ett spelberoende, får man lägga till fyra eller fem personer som är drabbade, säger hon och konstaterar att det är många fler som berörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.