SPF vill ha bättre äldrevård. Foto: TT

Äldreorganisationer granskade vårdcentraler i länet

Uppdaterad
Publicerad

Flera pensionärsorganisationer har tillsammans granskat 31 vårdcentraler i länet för att kontrollera kvaliteten på vården för de äldre. 12 av dessa var bra eller mycket bra.

På måndagen presenteras granskningen av länets vårdcentraler som pensionärsorganisationerna SPF, PRO, SKPF och RPG har gjort under våren. Syftet med granskningen har bland annat varit att kontrollera om vården för de äldre har förbättrats sedan senaste undersökningen 2017. Då besökte man 42 vårdcentraler och av dem fick fem godkänt betyg.

Vårdcentralerna bedöms genom till exempel intervjuer och bedömning av mottagningarnas fysiska miljö som parkering, väntrum och skyltning.

Sju tackade nej

I årets undersökning skickades en förfrågan till samma 42 vårdcentraler som 2017. SPF var välkomna hos 31 stycken. Av dem var 11 privata och 20 stycken tillhörde Landstingets Bra Liv.

Sju vårdcentraler ville inte låta sig granskas denna gång.

– Det var de från Bra Liv som fick dåligt resultat förra gången och troligen har de inte blivit bättre, säger Kjell Lindström, som är ordförande SPF i Jönköping.

Charlotte Larsdotter är direktör över alla Bra Liv-vårdcentraler.

– Jag kan inte svara för alla vårdcentraler. Det kan vara allt från att verksamhetscheferna inte haft tid att prioritera detta till att de kanske inte tyckte att mötet förra gången var ett bra möte med en stämning man varit nöjd med. Men jag hoppas att det ska bli bra på alla fronter framöver.

I årets granskning anses 12 vårdcentraler fungera bra av 31 kontrollerade.

– Vi tycker självklart inte att det är ett tillräckligt bra resultat. Men vi anser ändå att en hel del positivt har hänt, framförallt med de privata mottagningarna, och vi tror att det kan ha med våra granskningar att göra, säger Kjell Lindström.

Personligt i telefon

SPF vill att varje vårdcentral ska ha en särskild äldrevårdsmottagning där en särskild äldrevårdssköterska är dedikerad att ta hand om de äldre och som är ”spindeln i nätet”.

– De ska kunna ringa direkt till den sjuksköterskan och det ska vara samma person som svarar så det blir kontinuitet. Många äldre som är födda på 20- och 30-talet kan inte hantera datorer och smarttelefoner och behöver kunna ringa till en person som känner till dem och deras sjukdomar och vilka anhöriga de har, säger Kjell Lindström.

Runt 85 poäng

Apladalen i Värnamo, Aroma i Vetlanda, Rosenhälsan i Huskvarna, Rydaholms vårdcentral, Wasa vårdcentral och Wetterhälsan Munksjöstaden.

Runt 75 poäng

Bankeryds vårdcentral, Landsbro, Lokstallarna i Jönköping, Läkarhuset Väster i Jönköping, Norrahammar och Unicare vårdcentral i Vetlanda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer