En spikliknande tvinnad metallbit sticker ut i leverpastejbiten som hunden Zita var nära att äta upp. Foto: Anna Roth

Leverpastej med spik hittad i Vetlanda – hunden Zita höll på att bli offer

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsmorgonen hittades en leverpastejbit preparerad med ett spikliknande föremål i ett bostadsområde i Vetlanda. Händelsen är polisanmäld av hundägaren Anna Roth som tror att någon medvetet försöker skada djur.

– Jag är säker på att det är någon som vill skada hundar. Det är fruktansvärt och jag blir så arg när jag tänker på det, säger Anna Roth till SVT.

I mitten av augusti hittades korvbitar med nålar instuckna av en annan hundägare. Det var i närheten av Torngatan som dagens fynd gjordes, vilket Vetlanda-posten var först med att rapportera.

Hittades i morse

Det var vid sjutiden på morgonen som Anna Roth var ute och rastade den tio år gamla kinesiska nakenhunden Zita.

En spikliknande tvinnad metallbit sticker ut i leverpastejbiten. Foto: Anna Roth

– Zita börjar nosa på något ljust och jag ser att det verkar sticka ut något från det. Då skriker jag ”nej” och drar till mig henne, säger hon.

Hon har varit på sin vakt sedan de preparerade korvbitarna hittades i bostadsområdet.

Anna Roth plockade upp leverpastejbiten och konstaterade att någon form av spikliknande föremål var intryckt i den. Efteråt gjorde hon en polisanmälan.

Uppmanar andra att polisanmäla

– Jag vill uppmana andra djurägare att vara försiktiga och göra polisanmälan om de hittar något liknande. Då kanske man kan se något mönster.

Oron har gjort att Anna Roth nu köpt en munkorg till Zita.

Företeelsen med preparerad mat dyker upp då och då i olika delar av landet. I klippet nedan kan du se hundägare i Malmö som oroas och behöver lägga om sina promenadrutiner för att skydda sina hundar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.