Foto: TT

Spottade på polis och vandaliserade polisbil med gatsten

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern döms till skyddstillsyn efter att ha spottat på en polis och vandaliserat en polisbil med en gatsten i april i år.

Det var den 2 april som polisen gjorde en husrannsakan i en lägenhet i Gislaved. I lägenheten fanns bland annat mannen i 30-årsåldern som avvisades från lägenheten av polis. Han dröjde sig kvar runt fastigheten och ska då ha uppträtt aggressivt. Efter ett tag samlade han på sig gatstenar och gick sedan till attack mot polisbilen med en av dessa. Enligt vittnen ska han ha kastat samma sten upprepade gånger mot bilen.

Var kraftigt berusad

Polisbilens framruta, en sidoruta och ljusrampen skadades – skador som kostade drygt 40.000 kronor att reparera.

Vid de första förhören förnekade mannen brott, men erkände i senare förhör skadegörelsen. Han uppgav då att han ångrade sig och att han var berusad och inte minns allt från händelsen.

Mannen döms av tingsrätten också för ofredande eftersom han i samband med att han skulle transporteras till polisstationen ska ha spottat en polisman i ansiktet. Samtidigt skrek han Hepatit C flera gånger. Polismannen tog kontakt med sjukvården efter händelsen, men ska inte ha smittats.

Döms till skyddstillsyn

Mannen har tidigare dömts till fängelse för grov stöld och narkotikabrott. Tingsrätten skriver i sin dom att straffvärdet för gärningarna mannen nu döms för ligger på fängelsenivå. Men hans brottslighet har varit kopplad till droganvändning och eftersom han nu jobbar för att få ordning på sin tillvaro väljer tingsrätten att döma honom till skyddstillsyn med föreskriften att följa programmet ”One to one”. Mannen har nu även en provanställning på ett företag i länet.

Mannen ska betala skadestånd för skadegörelsen av polisbilen på totalt 37.754 kronor. Han ska också betala kränkningsersättning på 5.000 kronor till polismannen som han spottade i ansiktet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.