Stark kritik mot avsaknad av räddningsdykare i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Grabinski från Jönköpings dykarklubb är kritisk till att det inte finns några räddningsdykare i Jönköpings kommun. Han får medhåll från den tidigare deltidsbrandmannen Lars Hindenborg som för 17 år sedan var med om en liknande händelse när ett litet barn drunknade i Åsasjön.

Dykaren Jonas Grabinski från Norrahammar utanför Jönköping deltog som frivillig i insatsen vid Åsabadet under torsdagskvällen.

– Jag blev uppringd av en bekant som visste att jag var dykare. Räddningstjänsten hade tydligen sagt att de behövde dykare till platsen, säger han.

Det var under torsdagskvällen som en pojke avled efter att han drunknat i Åsasjön i Taberg utanför Jönköping. Det var räddningsdykare från Borås som hittade pojken först en timme senare under en brygga och nu kommer kritik mot att Jönköpings kommun inte har några egna räddningsdykare.

Hade det verkligen gjort någon skillnad?

– Jag säger inte att vi hade räddat pojken men man hade kunnat få upp honom tidigare. De räddningsdykare som fanns tillgängliga var ju minst en timme bort, säger fritidsdykaren Jonas Grabinski.

En resursfråga

Personalen på räddningstjänsten i Jönköping och Habo kan dyka max fyra meter ner. Därför söktes de djupare delarna av sjön av först när dykarna från Borås kom och då hittades pojken. 

Samuel Nyström, räddningschef på Räddningstjänsten i Jönköping säger att frågan om räddningsdykare diskuteras löpande. 

– Det är en resursfråga. Man får väga för och nackdelar och det drar med sig mycket att ha en sådan här organisation både i övning och kostnad. Hittills har vi gjort bedömningen att den breda kompetens vi har har varit optimal. Men jag ska inte stänga några dörrar, säger Nyström.

Han säger att räddningstjänsten istället valt att ge brandmännen i länet en bred kompetens kring ytlivräddning.

”Riktigt irriterad”

Men Jonas Grabinski från Jönköpings dykarklubb tycker det är hög tid att Jönköpings kommun tänker om.

– Jag förstår inte varför vi inte har räddningsdykare här i Jönköping med tanke på alla sjöar vi har. Jag är riktigt irriterad, säger han.

Han får medhåll av den tidigare deltidsbrandmannen Lars Hindenborg som själv deltog i en räddningsinsats när en treårig flicka drunknade i sjön för 17 år sedan. Platsen är exakt den samma som nu.

Dagen efter den tragiska drunkningsolyckan ligger blommor på bryggan intill platsen där pojken hittades under torsdagen. Foto: Linda Mathillas

– Blommorna därborta ligger på exakt samma ställe. Det är så märkligt.

Han fortsätter:

– Det borde prioriteras med räddningsdykare. Det är mycket märkligt att man inte satsar på det i kommunen.

Viktigt att kolla barnen

Enligt Jonas Grabinski gäller det också att hela tiden bevaka barnen när de är i vattnet.

– Kan de inte simma kan man inte släppa ut dem på djupt vatten. Jag skulle aldrig släppa blicken från mina barn även om jag vet att de kan simma bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.