Carina Bengtsson säger att många visar intresse för Reko-ring i Värnamo. Foto: Fanny Olsson SVT/TT Arkiv

Start för första Reko-ringen i länet

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska lokalproducerade matvaror kunna bytas på ett helt nytt sätt. För i mars startar en så kallad Reko-ring för första gången i Jönköpings län.

– Det är en stor satsning som vi har dragit i gång nu och det känns otroligt bra, säger Carin Bengtsson som är bonde i Torskinge.

En Reko-ring börjar med en grupp på sociala medier, där både producenter och konsumenter är medlemmar. Konsumenterna meddelar vad det är de vill beställa. Försäljningen sker alltså innan mötet och det är producentens ansvar att följa lagar om livsmedel och skatt. Sedan bestäms tid och plats för alla att mötas upp så att köparna kan hämta sina varor.

– Det blir nu lättare för kunder att beställa varor och vi producenter kan träffa våra kunder på en specifik plats i stället. Alla kanske inte vill åka för till exempel bara ett paket ägg, utan nu kan man beställa i förväg och hämta all mat på en och samma gång, säger Carin Bengtsson.

”Rejäl konsumtion”

Det är ett 50-tal producenter i Värnamo, Gislaved, Vaggeryd och Gnosjö kommuner som har visat intresse för satsningen. Reko står för ”rejäl konsumtion” och kravet är att säljaren får bara sälja det den själv har tillverkat eller producerat och reko-ringen kan bli ett komplement till det producenterna gör i dag.

– Jag säljer till den vanliga vägen till slakterier också och det är inget vi har tänkt att ersätta utan det sättet måste också finnas kvar. Reko-ringen är bara ett ytterligare sätt att sälja våra produkter på.

Carina Bengtsson berättar att det är flera personer som har visat sitt intresse för Reko, framförallt i Värnamo och hon hoppas på att fler kommer att ta del av den nya satsningen.

– Det är många som är nyfikna och det märks att människor vill handla mer närproducerat, att man vill känna sin bonde och veta vart maten man äter kommer från.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.