Startar läsgrupper för människor med psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Studieförbundet vuxenskolan drar igång ett läsprojekt i länet där de kommer att starta läsgrupper för människor med psykisk ohälsa.
– Läsfrämjande arbete för denna grupp känns som att det är något vi ska göra, det har inte gjorts tidigare, säger Christina Heldemark som är projektansvarig.

Idén till att starta upp läsgrupper fick hon när hon såg ett tv-program från utbildningsradion för snart två år sedan som handlade om konceptet Shared Reading. Det är en metod för högläsning och samtal i grupp utifrån litterära texter som utvecklats av den engelska litteraturforskaren Jane Davis från Liverpool. Hon har arbetat med läsgrupper under 20 års tid.

Positiva effekter

Läsgrupperna består av 5-8 personer och vid varje tillfälle introducerar läsledaren en dikt eller annan kortare litterär text som man sedan läser tillsammans i gruppen och diskuterar. Erfarenheterna från England är att läsgrupperna har minskat deltagarnas utanförskap, ökat deras välbefinnandet och självkänsla.

– Det finns många som lider av psykisk ohälsa och där tror vi att Shared reading kan ge något fantastiskt till människor också här. Man får komma helt kravlöst, lyfta sina tankar, göra sin röst hörd och höra andras funderingar och reflektioner. På så vis skapas nya tankebanor kring sig själv, vilket kan leda till att man mår bättre, säger projektledaren AnnaMalin Kax.

Ingen behandlingsmetod

De ansvariga för projektet är noga med att betona att det inte handlar om någon behandlingsform, men att läsgrupperna för många har varit positivt för både den fysiska och psykiska hälsan.

– Jag hoppas att det här ska ge ett tillfälle för många människor att finnas med i ett sammanhang och där man också får en möjlighet att få aha-upplevelser och hitta nya tankebanor och kanske en del glädje också, säger Christina Heldemark.

Projektet finansieras med 4,5 miljon kronor från arvsfonden under tre år och sker i samarbete med bland annat Region Jönköping, föreningen Hjärnkoll och Schizofreniförbundet. I veckan kommer en representant från The Reader organisation i Liverpool till Jönköping för att utbilda sex personer som i sin tur ska utbilda läsledare framöver. Till hösten är förhoppningen att dra igång de första läsgrupperna och på sikt hoppas man på upp mot 40 läsledare runt om i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer