Den macka som Stina Olovsson tävlar med är glutenfri och vegetarisk. Foto: Privat

Stina från Aneby är med och tävlar i Mack-SM

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags att avgöra vem som egentligen gör Sveriges bästa macka. Stina Olovsson är en av de åtta finalister som i början av november åker till Stockholm för att tävla i Mack-SM.

På Lennarts Konditori i Eksjö jobbar Stina Olovsson som kallskänk där hon gör olika sorters mackor varje dag. När hon såg att det fanns en tävling för just mackor, då var det bara att skicka in ett bidrag.

– Man får konstruera sin macka precis som man vill så jag skickade in en bild på min. Den ska vara nytänkande och inspirerande och jag blev utvald att vara med och tävla – det känns jättekul, säger Stina Olovsson.

Tog det som fanns i kylen

Årets fokus på tävlingen är lokalproducerat, zero-waste och veganskt.

Stina Olovssons macka är glutenfri och vegetarisk och sticker ut från mängden eftersom det är en wrap av glutenfritt tunnbröd istället för det klassiska brödet. Den innehåller hummus, halloumiost, picklad rödlök, timjan, rödbetsgroddar och tomat.

Men att göra en bra macka behöver inte vara så komplicerat...

– Inspirationen fick jag från att helt enkelt se vad jag hade i kylskåpet. Det tycker jag är bra – att göra något av det man redan har hemma, berättar hon.

Tuff konkurrens

Det viktigaste för att göra en bra macka enligt Stina är att mackan ska vara mättande och se inbjudande ut, gärna med mycket färgglatt.

Vad tror du om dina chanser?

– Jag har sett de andra tävlandes mackor och det är tuff konkurrens. Det är klart att det är kul att vinna men jag känner mig redan som en vinnare som kommit hela vägen hit.

Själva tävlingsmomentet går till så att finalisterna ska göra 20 mackor på 45 minuter, sedan är det en jury som avgör vilken macka som är den bästa i Sverige.

– Det gäller att hålla nerverna i styr, då ska det nog gå bra. Mina kolleger har provsmakat och det blir nästan krig över mackorna så det är ju positivt, berättar hon.

Mack-SM avgörs i Stockholm den 8 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.