Arkivbild. Foto: TT

Stökigt och igenvuxet när kommunen drar in på underhållet

Uppdaterad
Publicerad

Ett ansträngt budgetläge gör att Eksjö kommun det kommande året tvingas dra in på viss gatusopning, städning i tätorter och skötsel av blomsterrabatter. 

För att spara pengar måste prioriteringar göras när det gäller skötsel och underhåll inom park- och gatuenheterna, det meddelar Eksjö kommun på sin webbsida. 

Detta kommer innebära att vissa områden får mindre skötsel och längre intervall mellan underhållsarbetena, vilket kommer märkas i rondeller, blomsterrabatter, ogräsbekämpning och städning i tätorter.

Trafiksäkerhetsåtgärder går först

Även gatumiljön kommer påverkas av budgetläget. Bland annat sopning, vägrensklippning, skyltar och staket kommer att vara nedprioriterat. Istället går trafiksäkerhetsåtgärder först. 

– Vi har förståelse för att minskad skötsel väcker reaktioner. Det är något som många noterar och hör av sig till Eksjö Energi med frågor om. För att kunna hålla budget måste vi dock göra prioriteringar bland uppdragen, säger John Peterson, vd Eksjö Energi, som tillsammans med samhällsbyggnadssektorn står för drift och underhåll i kommunen. 

Det finns dock en fördel med att lämna vissa ytor orörda. 

– Ängar är artrika miljöer som bidrar med många värden. De ger till exempel blomning och en ökad biologisk mångfald genom den stora artrikedomen, menar Mikael Wärnbring, samhällsbyggnadschef i Eksjö kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.