Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stölderna inom handeln fortsätter att öka Foto: SVT

Stölderna inom handeln fortsätter att öka

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler butiker drabbas av brott, visar Svensk handels så kallade trygghetsbarometer. Totalt uppger nästan varannan handlare att de utsatts för brott under det sista kvartalet i år.

I Coops butik i Taberg söder om Jönköping berättar butikschefen Frida Gulass att det blivit vanligare med fusk med självskanningen, att man helt enkelt inte skannar in alla varor som man sedan bär med sig ut från butiken.

– Vi måste ha bättre koll. Risken är att detta ökar när inflationen ökar, säger Frida Gulass.

SVT har ringt runt till ett 30-tal handlare i Jönköpings län. En del säger sig inte ha märkts av någon ökning av exempelvis snatteri och stölder, medan andra säger att det är ett växande problem.

Plockar bort vissa varor

Svensk Handels index, som sammanfattar butikernas brottsutsatthet, ökar med fem procentenheter jämfört med föregående kvartal och landar på 46 procent.

– Trenden är lika oroväckande som den är tydlig – allt för många handlare utsätts på kontinuerlig basis för stölder, hot och bedrägeriförsök. Nu ser vi att stölderna återigen ökar och många handlare vittnar om att de ser över sina sortiment. Det går helt enkelt inte att ha kvar vissa varor i butik, säger Nina Jelver, tillförordnad säkerhetschef på Svensk handel.

I klippet ovan visar Frida Gulass varor som är extra stöldbegärliga och du hör henne också berätta vad de gör för att minska risken att de stjäls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer