Foto: Fredrik Sandberg / TT / Arkivbild SVT

Stor besvikelse lokalt efter Liberalernas nej till höghastighetståg

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Jönköping regerar nu starkt på att partiet vill stoppa planen på höghastighetståg genom Sverige. – Vi känner oss totalt överkörda i den här frågan, säger Anna Mårtensson (L) som sitter i kommunstyrelsen i Jönköping.

Det var på lördagen som nyheten om att Liberalerna vill stoppa planerna på en höghastighetsbana blev känd. Och en nyhet var just var det var för Jönköpingspolitikern Anna Mårtensson.

– Jag saknar ord. Vi har jobbat hårt för en höghastighetsbana i många, många år och så får vi reda på det här via media. Inte ett ord om det här har vi hört från partiledningen, säger hon.

Höghastighetsbanan

Professor: Inte värd pengarna

Hon säger att det bara är ett par veckor sedan som Jönköpings kommun skakade hand med Sverigeförhandlingen om det fortsatta arbetet och besvikelsen är stor.

– Handslaget har knappast hunnit kallna. Det är väldigt upprörda känslor hos oss lokalt just nu. Det här berör ju Värnamo och Tranås också och jag är säker på att de känner likadant där.

Höghastighetsjärnvägen mellan Stockholm och de två andra storstäderna Malmö och Göteborg kommer enligt planerna att ha en knutpunkt just i Jönköping. Men höghastighetsjärnvägen har stött på kritik, och enligt Jonas Eliasson, professor i transportsystem vid KTH, är den inte värd pengarna.

– Kostnaderna är mycket större än värdena det skapar. Det slutar på omkring 57 miljarder minus. Hallandsåstunneln kostade 10 miljarder när den väl var klar, så bara nettoförlusten av detta projektet är sex gånger så stor som Hallandsåsen, sa Jonas Eliasson till SVT Nyheter Jönköping i början av februari när Sverigeförhandlingen inleddes.

Extra styrelsemöte

Kostnadskritiken var också grunden till förslaget, som Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson under lördagen la fram. Förslaget innebar att man istället skulle satsa på pendeltåg runt storstadsregionerna. Ett förslag som skulle lämna Jönköpingsregionen utanför infrastruktursatsningen, vilket Liberalerna i Jönköpings län nu vänder sig emot.

Vad kommer att hända nu?

– Vi kommer i vart fall ha ett extra styrelsemöte i länsförbundet i veckan som kommer och diskutera hur vi ska hantera det här. Vi är oerhört upprörda.

Hur kommer ni att jobba vidare lokalt i frågan om höghastighetsbanan?

– Vi måste fundera över hur vi ska hantera det här. Jag har svårt att se att riksdagsgruppen kommer att ändra sig. Vi får kanske vända oss till andra partier.

Så du kan tänka dig att samarbeta med andra partier i den här frågan?

–Ja absolut! Jag kan tänka mig att samarbeta och gå emot mitt parti i den här frågan. Här är vi helt oense.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghastighetsbanan

Mer i ämnet