Minst fyra personer har skadats i Huskvarnabranden. Foto: Isac WetteröVisa alla (6)
Visa alla (6)

Stor brand i Huskvarna

Publicerad

En stor vindsbrand bröt under söndagskvällen ut i Huskvarna. Uppåt 60 brandmän kämpade i flera timmar med branden. Vid lunchtid fanns fortfarande glödhärdar som då och då blossade upp. Fyra personer vårdas på sjukhus med rökskador, samtliga 156 boende i huset har evakuerats.

Larmet kom till SOS Alarm klockan 20.13 på söndagskvällen. Det hade börjat brinna i en lägenhet på fjärde våningen på Nygatan i Huskvarna. Branden spred sig sedan snabbt vidare upp i huset.

Hela vinden på huset stod efter ett tag i full brand. Hela fastigheten evakuerade och som mest jobbade uppåt 60 brandmän med släckningsarbetet på platsen.

Vid sjutiden på måndagsmorgonen fanns fortfarande 20 brandmän på plats och övervakade branden.

– Det är fokus nu på att det inte ska sprida sig i ytterväggarna ned, sa Göran Melin, ställföreträdande räddningschef, då.

Samhället har ställt upp

Ett 30-tal av hushållen fick i natt hjälp med hotell genom försäkringen. Två personer har fått hjälp av socialtjänsten, enligt räddningstjänsten.

För de andra verkar det ha löst sig – tack vare folk som ställer upp.

– Det har varit en fantastisk sammanslutning. Folk upplåter sina hem och hjälper till. Det visar på ett fantastiskt engagemang, säger Göran Melin, ställföreträdande chef för räddningstjänsten i Jönköping, till SVT Nyheter.

Försäkringsläget är just nu oklart för ett 20-tal av hushållen, arbetet pågår under dagen med att kolla upp detta. Samtidigt ska de flesta lägenheterna ha klarat sig utan större skador.

Lät vinden brinna upp

Strax före midnatt meddelade räddningstjänsten att man fått in personal i samtliga fyra trappuppgångar, och att arbetet efter flera timmars kamp mot lågorna gått över i en ny fas.

– Det handlar om att kontrollera vinden, och det lilla som är kvar av vinden där brinner nu upp under kontrollerade former, sade Håkan Grunditz, brandmästare vid räddningstjänsten i Jönköping, vid midnatt.

Men ända fram på måndagsmorgonen bedömdes branden fortfarande vara utom kontroll, detta på grund av viss spridningsrisk till ytterväggar.

– Det är ju begränsat nu, men man kan fortfarande inte säga att branden är under kontroll, sade Göran Melin, ställföreträdande chef för räddningstjänsten i Jönköping, till SVT Nyheter vid halv fyra-tiden.

Ännu inget besked om brandorsak

Ännu finns inget besked om vad som orsakat branden. Från räddningstjänsten vill man invänta den utredning av platsen som kommer att inledas under morgonen.

– Vi har ingen uppgift om i vilket rum branden ska ha startat. Men det har ju med största sannolikhet startat i en lägenhet, säger Göran Melin till SVT Nyheter.

Dramatiska bilder

Det var fullt utvecklad brand under flera timmars tid i fastigheten på Nygatan i Huskvarna, Ingen annan intilliggande byggnad hotades av branden. Dramatiska bilder visar dock hur hela vinden på det drabbade lägenhetshuset står i lågor.

Räddningsledaren gick under kvällen ut med en uppmaning till alla i Huskvarna att gå inomhus, samt att stänga dörrar och fönster.

Fyra personer fick föras till sjukhus med rökskador. Tre av dessa fick föras till sjukhus med ambulans, den fjärde tog sig dit på egen hand.

Enligt information från sjukhuset är en person lindrigt skadad och inlagd för vård. De övriga 3 varav 1 barn har fått åka hem.

Evakuering av huset

Polis spärrade under söndagskvällen av området runt fastigheten. Totalt 156 personer bor i fastigheten på Nygatan, samtliga som fanns inne i huset när branden bröt ut kunde evakueras till en närliggande skola.

– De boende har utrymts och vi har skapat en uppsamlingsplats i Södergårdsskolans matsal, bekräftade inre befäl Kjell-Åke Romfors för SVT Nyheter under söndagskvällen.

”Kommer ju inte hem i morgon”

Efter den omfattande branden är oron bland de boende nu stor över vad som ska hända med deras hem på Nygatan 2 i Huskvarna. Räddningstjänsten har jobbat för fullt hela natten, med totalt 15 personer på plats, och i nuläget vet ingen

– Det kommer väl troligtvis vara vattenskadat. Kanske inte lika illa för de som bor längst ned i huset, för branden startade ju högt upp, men vi kommer ju inte kunna gå tillbaka i morgon, säger Sandra Lindberg som bor bara två våningar under den lägenhet där branden startade.

Informationsmöten under måndagen

Hyresvärden Din Bostad håller sitt områdeskontor på Backgatan i Huskvarna öppet under måndagen från klockan 08.00 för att drabbade hyresgäster ska få svar på sina frågor. Kommunens krisstödsorganisation kommer också att vara på plats. Bostadsbolaget har också kallat till ett informationsmöte klockan 19.00 på måndagskvällen, för att hyresgästerna ska få träffa försäkringsbolag, räddningstjänsten och socialtjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Huskvarna

Mer i ämnet