Enligt en rapport är det 157 busschaufförer som måste anställas i länet fram till 2020. Foto: SVT

Stor brist på busschaufförer i länet

Publicerad

Bussbranschen är i stort behov av bussförare. Fram till 2020 kommer det behöva anställas över 150 busschaufförer i Jönköpings län, visar en ny rapport från Transportföretagen.

För många i länet har bussen en betydande del för att kunna ta sig till exempelvis sitt arbete. Däremot kan kan turerna i länet få ställas in om inte bristen på busschaufförer kan lösas inom en snar framtid.

– Det här är jättebekymmersamt, säger Erik Andersson, kollektivtrafikstrateg på Länstrafiken i Jönköpings län som menar att de inte behövt ställa in några turer på grund av chaufförbrist än.

Många går i pension

Enligt rapporten är det 157 busschaufförer som måste anställas i länet fram till 2020. Däremot ökar inte antalet personer i yrkesgruppen och omkring 85 personer beräknas gå i pension de närmsta åren.

– Det är dyrt att ta ett busskort idag och de som kör extra blir färre och färre, menar Erik och förklarar att ha ett giltigt körtkort måste chaufförerna fortbilda sig regelbundet.

”Måste bli kortare pass”

Nyrija Selmanovski har arbetat som busschaufför i 18 år och får ofta hoppa in och ta extrapass. Han tror att det är villkoren som gör att fler inte vill ta busskörkort.

– Det måste bli kortare pass, så man känner sig mer utvilad, säger han och tror att de timanställda ibland får jobba för mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer