Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Stor ensamhet bland äldre i länet

Publicerad

Socialstyrelsen gör årligen en brukarundersökning där de äldre invånarna i landets kommuner får svara på ett flertal frågor. Undersökningen för 2019 visar bland annat att det råder stor ensamhet i länet.

Statistiken visar att det har skett en förbättring mellan 2018 och 2019 i sex av länets tretton kommuner, men det är fortfarande en majoritet av de äldre som har hemtjänst eller äldreomsorg som känner sig ensamma. Gnosjö och Eksjö är de båda kommuner i länet där minst antal äldre känner av ensamheten.

I resterande kommuner är siffrorna högre. Allra högst andel är det i Nässjö och Habo, där så många som 62 procent respektive 60 procent känner sig besvärade av ensamhet.

Bortsett från ensamheten är de flesta äldre nöjda med den service de får inom hemtjänsten. Alla kommuner hamnar på strax under eller över 90 procent i deras bedömda helhetssyn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer