Ett stridsfordon 90 tar sig över Lagan under den stora militärövningen Sydfront 21. Foto: SVT

Stor militärövning i Vaggeryd

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en stor militärövning i södra och mellersta Sverige och under tisdagen befann de sig i skogarna i Vaggeryds kommun.

Övningen Sydfront 21 genomförs på flera platser i mellersta och södra Sverige. Den startade i Skövde förra måndagen och kommer att avslutas i Skåne om snart en vecka.

– Vi bibehåller och utvecklar våra förmågor för att lösa våra krigsuppgifter, det är därför vi gör den här övningen, säger Rickard Johansson, överste.

13 olika förband

Det är en stor övning med över 3 500 deltagare från 13 olika förband och skolor, samt 800 fordon. Och övningen genomförs trots pandemin.

– Vi måste helt enkelt öva för att upprätthålla förmågan även när det finns friktioner som pandemin. Men i försvarsmakten och armén är vi vana vid att hantera risker, säger Rickard Johansson.

Hör Rickard Johansson berätta mer om övningen Sydfront i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.