Fares Al-Khalily till ortopedingenjör på Hälsohögskolan vid Jönköping university. Foto: SVT

Stor obalans mellan könen på vissa utbildningar på JU

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande stor obalans mellan könen på en del högskoleutbildningar när det gäller andelen kvinnor och män. På Hälsohögskolan vid Jönköping university har flera av utbildningarna en majoritet kvinnor. Fares Al-Khalily studerar till ortopedingenjör.

– Jag har inga problem med att vi är färre killar i klassen, säger han.

En av de utbildningar med liten andel män är socionomprogrammet som startade upp en ny termin i januari i Jönköping. Då var det enbart nio procent manliga studenter i den nya klassen trots att programmet försökt att få en jämnare fördelning bland de som söker.

– Vi brukar ha både män och kvinnor som representerar programmet, ha män som undervisar och vi försöker använda män som ”role models”, säger Michael Sjökvist, programansvarig för socionomprogrammet på högskolan i Jönköping.

Fler program har obalans

Det finns även en del andra program som har stor övervikt på den ena könet. Förskollärarutbildningen har cirka 95 procent kvinnor bland sina studenter och sjuksköterskeprogrammet omkring 90 procent kvinnor. På IT-infrastrukturprogrammet är det istället tvärtom, där är 92 procent av studenterna män.

– Det viktigaste är att man läser det man tycker är roligt, säger studenten Fares Al-Khalily.

När artikeln först publicerades uppgav vi  felaktigt att Al-Khalily studerar vid socionomprogrammet. Al-Khalily studerar till ortopedingenjör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.