Risk att patienter som kommer till akuten för andra besvär har covid

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen var 51 personer inskrivna på sjukhus i länet. Det är en tydlig ökning jämfört med för en vecka sedan. Samtidigt är omikron-varianten ofta lindrigt. – Det kommer bli vanligare att en del som kommer in till akuten för helt andra besvär inte ens vet om att de bär på viruset, säger Jesper Svefors, överläkare på infektionskliniken på länssjukhuset Ryhov.

Den snabba smittspridningen i samhället innebär alltså också fler på sjukhus. 51 inskrivna idag är 17 fler än för en vecka sedan. Det är också den högsta siffran av antal covidsjuka på sjukhus sedan i maj 2021. Men fortfarande är antalet svårt sjuka lågt. På torsdagen var det två personer på intensivvårdavdelningen, IVA.

Det faktum att virusvarianten ofta ger lindrigare symtom kan innebära att en del som söker för helt andra besvär också testar positivt för covid.

Överläkare Jesper Svefors berättar i klippet hur detta kommer ställa helt nya krav på arbetssätt på andra avdelningar på sjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet