Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sinikka Sandberg rektor på Högalunds förskola i Tenhult upptäckte en morgon i somras att någon klottrat och förstört på deras gård. Foto: SVT

Stor ökning av skadegörelse på skolor

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningen om skadegörelse har ökat med cirka 60 procent i Jönköpings län sedan förra året och särskilt skolor och förskolor har drabbats hårt. Krossade rutor, nedskräpning och klotter har blivit en vardag på många ställen och rektorer runt om i kommunen har börjat tröttna.

– Förutom merarbete och onödiga kostnader så skapar förstörelsen även en dålig stämning för barnen. Eleverna tycker självklart att det är tråkigt. Det tar ju även ett tag att reparera skadorna så barnen saknar sin skolgård, säger Tabergskolans rektor Tobias Aldenhammar till SVT Jönköping.

Klottrade hakors på väggarna

Högalunds förskola i Tenhult är en av många förskolor som fått utstå vandalism på kvällar och helger. Rektor Sinikka Sandberg visar oss flera bilder på klotter med rasistiska slagord och symboler, de har även fått buskar och trädgård förstört.

– Vi på förskolan, föräldrar och barn undrar – vad är det som händer? Varför vill man förstöra?   

– Det är pengar vi hade kunnat lägga på utflykter och kulturverksamhet för barnen.

Fotnot: Denna artikel är rättad. I en tidigare version talades det om närmare en fördubbling av antalet anmälningar om skadegörelse, vilket var felaktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer