Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bilden är en arkivbild. Foto: TT/Mikael Fritzon

Stor risk för skogsbränder i länet

Publicerad
Det varma och torra vädret gör att det är stor risk för skogsbränder i Jönköpings län just nu. Räddningstjänsten varnar för mycket hög brandrisk, men något eldningsförbud har inte utfärdats i nuläget.

Samuel Nyström räddningstjänstchef i Jönköpings kommun berättar att räddningstjänsten har förberett sig för eventuellt större bränder framöver och extra resurser har införts.

– Det är en extremt hög brandrisk på vissa håll i länet i dagsläget. Vi är förberedda med bland annat extra resurser på plats. 

Skogsbränder kan uppstå på grund av till exempel eldning, skogsavverkning, gnistor från tåg eller blixtnedslag. Vid långvarig torka kan en lite antändning snabbt utvecklas till en omfattande brand.

– Blir det mer regn nu i slutet av veckan så minskar antändningen men problemet är om det inte regnar tillräckligt mycket blir effekten temporär när det just regnar. Men vi får avvakta och se hur vädret påverkar bränderna framöver.  

Grilla försiktigt

I Jönköpings län råder det fortfarande inget eldningsförbud, men räddningstjänsten avråder från eldning och manar till försiktighet vid grillning.

– Vår bedömning just nu, är att vi inte behöver utfärda eldningsförbud. Men vi följer läget kontinuerligt och försöker tänka långsiktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer