Foto: Fredrik Weibull

Stor sanering väntar efter branden på Kapsch

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ta upp mot två månader innan ett hundratal ingenjörer på Kapsch i Jönköping kan använda sitt kontor efter storbranden i fredags. Orsaken är att lokalerna är rökskadade och måste saneras.

– Vi behöver provisoriska kontorslokaler samtidigt som fler får samsas i den nya fastigheten som inte påverkades av branden, säger Mattias Larsson, vd på Kapsch Traffic Com till Jönköpings-Posten.

Det var i fredags förmiddag som branden bröt ut i källaren i en av företagets lokaler på A6 området. Det var en pall med litiumbatterier som brann och giftig rök spreds över ett stort område.

Ingen kom till skada

All personal kunde evakueras och ingen person kom till skada. Drygt 80 brandmän deltog i släckningsarbetet som tog flera timmar.

– Det känns förstås skönt att ingen blev skadad men nu återstår en hel del arbete för att inte verksamheten ska påverkas så mycket. Vi är ju ingen tillverkningsindustri, de flesta medarbetarna jobbar med datorer så efter sanering av dem har de nu börjat flytta till andra lokaler och i första hand våra angränsade nyare kontorslokaler, säger Mattias Larsson till tidningen.

De flesta våningsplanen i fastigheten rökskadades och måste saneras. I källaren är det ännu oklart hur mycket som skadats, men där fanns bland annat också ett testlabb.

Söker externa lokaler

Företagets vd, Mattias Larsson, uppskattar att det tar ett par månader innan lokalerna kan användas igen.

– Förhoppningsvis kan det ske tidigare, men vi vet inte nu. Vi söker också efter externa lokaler.

Under måndagsförmiddagen var fastigheten fortfarande avspärrad och polisen skulle genomföra en teknisk undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.