Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet varför Fredrik Karlsson, LRF, tycker att kommunerna bör köpa mer svensk mat. Foto: TT/Gustaf Söderström/SVT

Stor skillnad i andel svensk mat när kommunerna i Jönköpings län handlar

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun köper 65 procent svensk mat vid sina upphandlingar, medan Vetlanda köper 22 procent. Skillnaden är stor mellan länets kommuner.

Det är tidningen Land Lantbruk som i en enkät till kommunerna i Jönköpings län har ställt frågan hur stor andel svensk mat de upphandlar.

Bara fyra kommuner gav ett klart svar på frågan. Övriga har inte svarat alls eller svarat att de inte mäter andelen svensk mat. Värnamo har endast svarat hur stor andel svenskt kött de köper.

Jönköpings kommun köper 65 procent svensk mat, Sävsjö 52 procent, Tranås 30 procent och Vetlanda 22 procent.

– Jag tycker att Jönköping som köper mycket svensk mat ska dela med sig av sina kunskaper till övriga kommuner så att de också kan bli bättre, säger Fredrik Karlsson, styrelseledamot LRF Jönköpings län.

LRF menar att det maximalt går att nå 78 procent svensk mat, beroende på att alla varor som efterfrågas inte finns i Sverige som exempelvis kaffe och bananer.

Hör i mer klippet ovan vilka fördelar Fredrik Karlsson på LRF ser med mer svensk mat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.