Urban Gustafsson är pastor i Missionskyrkan och jobbade med att ta hand om de drabbade efter branden. – Det är svårt att förlora sitt hem. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stor uppslutning under branden i Eksjö

Publicerad

Under fredagens brand i huset på Södra Storgatan i Eksjö evakuerades boende till Missionskyrkans lokaler och på sociala medier organiserades hjälp från flera håll.

Från flera håll erbjuds hjälp till de som drabbats av branden i Eksjö. Föreningen Tillsammans Eksjö höll sina följare uppdaterade via Facebook under fredagskvällen och samordnade frivilliga för bland annat klädinsamling och logi.

Djurskyddet i Eksjö har dessutom sin jourtelefon öppen för de som kan behöva hjälp med att ta hand om husdjur.

Missionskyrkan öppen

POSOM-gruppen fungerar som ett första krisstöd vid större händelser. De drabbade fick möjlighet att samlas i Missionskyrkans lokaler för stöd och hjälp. Urban Gustafsson är pastor i Missionskyrkan i Eksjö och med i POSOM-gruppen.

– Utifrån det perspektiv vi i POSOM-gruppen har var det inget tungt ärende eftersom ingen blev skadad. Det handlade mest om att upplåta plats så att de som behövde hade någonstans att ta vägen. Det var lugnt och stillsamt. Människor var ju såklart chockade och vi erbjöd samtal och stöd. Det är svårt att förlora sitt hem.

Hur samtalar man med människor i chock?

– Mycket handlar om att lyssna. Att låta dem få sätta ord på sina känslor. Vissa behöver prata mycket, andra inte alls. Vi människor är ju väldigt annorlunda, säger Urban Gustavsson.

Foto: Tobias Marbenius.

Krisstöd

Urban Gustafsson berättar att gruppen har tydliga rutiner och att de träffas och övar med jämna mellanrum, och att frivilliga ställer upp när det behövs.

– Det var folk som kom och hjälpte till med till exempel fika till de drabbade igår. Ett lokalt bageri kom förbi med bröd, mackor och bullar. Det är inte svårt att få människor att ställa upp när det är kris, säger Urban Gustafsson.

De drabbade fick hjälp av försäkringsbolag och kommun att finna boende över natten och kunde lämna Missionskyrkan vid midnatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer