Åkerilstbilar avlöser varandra med att samla upp gödseln som de sedan kör ut till bönder, säger SVT:s reporter på plats, Charlotte Göransson Foto: Charlotte Göransson, SVT.

Tank med 6 000 kubikmeter gödsel läckte – sprutade ut ur tank i Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen började en gödseltank läcka på en biogasanläggning i Sävsjö. En person fick gödselstänk på sig, men uppges må bra.

Strax före 14-tiden på fredagseftermiddagen kom ett larm om att en tank med 6 000 kubikmeter gödsel börjat läcka. En person har fått gödsel på sig.

– Vi arbetar med att ta hand om personalen som har fått det här på sig, sen ska vi försöka täta på läckaget, sa Rickard Wertheimer, inre befäl på räddningstjänsten, till SVT Nyheter vid klockan 14-tiden.

Flera styrkor från Sävsjö, Stockaryd och Vetlanda larmades till platsen.

Översköljd med gödsel

– Vi har minst en person som har blivit översköljd med gödsel, säger Jonas Petri, insatsledare.

Personen fick vård av sjukvårdspersonal, det är oklart om han fördes till sjukhus. Polis var på plats för att utreda orsaken till händelsen. Räddningstjänsten bedömde att räddningsarbetet skulle pågå i flertalet timmar.

 – Räddningstjänsten ser i nuläget ingen risk för att utsläppet ska lämna det område de arbetar inom, eller att människor i närområdet ska komma till skada, säger Jonas Petri, på fredagseftermiddagen.

Kör ut gödsel till bönder

Vid klockan 19.20 på fredagskvällen hade räddningstjänsten lämnat biogasanläggningen i Sävsjö.

– Åkerilastbilar avlöser varandra med att samla upp gödseln som de sedan kör ut till bönder, säger SVT:s reporter på plats, Charlotte Göransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.