Foto: Jonas Tubbin/SVT

Stora problem för Braheborg under första fem åren

Publicerad

Minst ett 40-tal gånger har färjan Braheborg tagits ur trafik under de fem år som hon snart trafikerat sträckan Visingsö – Gränna. Det visar den sammanställning som SVT tagit del av.

Juni 2014 togs Braheborg i trafik, efter en del inkörningsproblem. Och problemen skulle fortsätta. Under åren har färjan tagits ur trafik flera gånger varje år, efter diverse olika störningar.

– När man monterar ihop ett sådant här stort fartyg så är det millimeterpassning. Det är en del saker som inte hållit för Vätterns hårda sjögång, säger Erik Froste, rederichef.

– Vi beklagar det här. Vi var nog beredda på att det skulle krångla, men visst har det varit mer än vi hade trott, fortsätter han.

En intervju med Erik Froste kan du höra i klippet här ovanför.

Antal störningar då färjan har tagits ur trafik 2014-2019

Maskinstörningar:   10 st

Hydraulikproblem:  5 st

Väderstörningar:     5 st

Närkontakt med hamnpirar och dykdalber:  5 st

Elfel:  3 st

Elektroniskt kontrollsystem (IAS): 2 st

Propellerproblem:  2 st

Bogvisir:  Längre stillaliggande vid ett par tillfällen,samt flera driftstopp i samband med reparationer. Ej medtagna i tabellen ovan.

Färjelägen:  Upprepade problem under längre tid som orsakade avbrott i trafiken. Ej medtagna i tabellen ovan.

Avvikelsesystemet tar inte med driftavbrott i samband med planerad service.  Därför finns det fler tillfällen där Braheborg varit ut trafik än de som sammanställts ovan.

Källa: Trafikverket Färjerederiet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer