Maria Gustin Bergström som är på väg söderut på E4 filmade den långa kön. Foto: Maria Gustin Bergström

Stora trafikproblem på E4 vid Gränna

Uppdaterad
Publicerad

Det har under fredagsförmiddagen varit milslånga köer på E4 i norrgående riktning mellan Huskvarna och Gränna. Det började med en lastbil som inte kom upp för backen vid Gränna och problemet eskaledade och flertalet lastbilar fick svårigheter. Enligt polisen är det halt på platsen på grund av snöfallet.

– Det är mycket stora trafikproblem med milslånga köer i norrgående riktning, säger Björn Öberg vid polisen till SVT Nyheter Jönköping vid 09-tiden på morgonen.

Maria Gustin Bergström som är på väg söderut på E4 passerade kön vid 08-tiden. Hon sitter i passagerarsätet när hon talar med SVT.

– Det var massvis av bilar som stod stilla. Jag har inte sett något liknande. Det såg väldigt komplicerat ut och jag vet inte hur de ska kunna lösa detta och få igång lastbilarna, säger hon och fortsätter:

– Det är dåligt väglag. Plogbilarna är ute och kämpar på så gott de kan.

Snökanon

Det har på kort tid fallit en hel del snö i området och SVT:s meteorolog Joel Mellin beskriver det som en snökanon.

Strax efter lunchtid meddelade polisen att trafiken har kommit igång igen.

– Det verkar som om det fungerar nu. Det är blöt asfalt och snömodd, men det ska gå att köra där nu, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

Han berättar samtidigt att polisen är ute på en olycka norr om Huskvarna på E4. Det är en singelolycka där bilen glidit ett 30-tal meter i diket.

– Det var föraren som ringde in larmet. Vi vet inte skadeläget än.

På riksväg 31 vid Ekhagen i Jönköping har också en trailerdragare problem med att ta sig uppför backen.

Olycka på riksväg 40

Klockan 07.52 larmades SOS om en trafikolycka på riksväg 40 i höjd med Jönköpings flygplats. En personbil hade kört in i sidan på en lastbil.

– Bilen ska ligga i diket och lastbilen ska stå på en parkeringsficka, så trafiken ska kunna passera, säger Peter Ström.

Den person som hade färdats i personbilen hade lyckats ta sig ut från fordonet på egen hand. Efter bedömning från ambulanssjukvården följde ingen person med till sjukhus.

Det snöar på olycksplatsen och ska enligt SOS-utskicket vara halt på vägen.

Maria Gustin Bergström som är på väg till Göteborg når efter en stund olycksplatsen på riksväg 40.

– Nu saktar det in och vi står nästan still. Trafiken kryper fram, säger hon vid 09-tiden.

Under fredagsmorgonen var det besvärligt väglag för kollektivtrafiken som trafikerade Dunkehallavägen upp mot Dalvik i Jönköping. Sveriges Radios trafikredaktion rapporterade vid 8-tiden att en stadsbuss hade fastnat i backen. Foto: Johannes Tolf/SVT

10.15 körde en lastbil ner i diket på riksväg 31 i höjd med Rökärr i Eksjö kommun. Ekipaget blockerade delvis körbanan och påverkade trafiken. Ingen person ska ha skadats i olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.