De väntade hårda vindarna gör att tåg ställs in. Foto: TT

Kraftig vind stänger tågsträckor i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsnatten och morgonen har flera träd fallit över vägar runt om i länet på grund av kraftiga vindar. Flera tågsträckor stängdes även av under natten mot fredagen.

Stormen Gyda har det senaste dygnet ställt till det på fler håll. Nu rör sig ovädret söderut och under torsdagseftermiddagen beslutade Trafikverket i södra Sverige att från och med klockan 04.00 på fredag morgon stoppa tågtrafiken på flera sträckor. Anledningen är att mycket kraftiga vindar kan medföra att träd faller över spåret. Tågen kommer att stå stilla fram till natten mellan fredag och lördag.

Träd har blåst omkull

Under fredagsmorgonen har flera träd fallit över vägar runt om i länet. Strax efter sex på morgonen kolliderade en bil med ett träd på väg 128 utanför Sävsjö. Vägen stängdes av under uppröjningsarbetet, ingen person ska ha skadats vid olyckan.

I Jönköpings läns är tågsträckorna Nässjö – Hultsfred och Nässjö – Vetlanda avstängda.

– Risken är att träd blåser omkull eller att andra föremål skulle hamna på vägarna. Men vi är väl förberedda och har en dialog med våra driftentreprenörer. Som trafikant kan man hålla sig uppdaterad via vår webb där trafikinformationen hela tiden uppdateras, säger Annika Canaki.

Hårda vindar

SMHI varnar för storm i södra Sverige. I Jönköpings län väntas det vara hård vind med byvind på en bit över 20 meter per sekund. Gränsen för storm går vid 24,5 meter per sekund enligt SMHI:s skala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ser du hur det kommer blåsa fram till lördag.

Nässjö – Hultsfred

Kalmar – Rimforsa

Blomstermåla – Mönsterås

Berga – Oskarshamn

Nässjö – Vetlanda

Ystad – Simrishamn

Kristianstad – Karlskrona

Helsingborg – Teckomatorp

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer