Jönköpings läns museum har med anledning av coronapandemin beslutat att ställa in alla publika aktiviteter såsom visningar, föreläsningar och andra programpunkter fram till och med 31 augusti. Foto: TT/SVT

Storsatsning på digitala museibesök

Publicerad

Medan många av landets museer håller stängt satsar branschorganisationen Sveriges museer på att allmänheten ska få fler möjligheter att ta del av utställningarna hemifrån. Jönköpings läns museum har öppet, men erbjuder även digitalt museibesök.

Jönköpings läns museum har med anledning av coronapandemin beslutat att ställa in alla publika aktiviteter såsom visningar, föreläsningar och andra programpunkter fram till och med 31 augusti. Men museet håller öppet och besökare får titta på utsällningarna på egen hand. Samtidigt har nya grepp tagits för dem som inte vill vistas i publika lokaler.

Digitala museibesök

På sin hemsida har Sveriges museer sammanställt en omfattande lista med tips på digitala museibesök från norr till söder, till exempel utställningen ”100 år av glömska” på Jönköpings museum, webbsända samtal från Jamtli i serien ”Där du är”, jazz på Skissernas i Lund och väldigt mycket mer.

Corona Jönköping

De digitala besökarna får bland annat tillgång till forskare, specialister och pedagoger som annars verkar exklusivt inne i museibyggnaden. Dessutom finns möjlighet till utomhusaktiviteter, som en ljudvandringsapp från Västmanlands läns museum.

– Museerna bjuder nu på ett rikt utbud via sina digitala kanaler för den som inte kan besöka museet på plats. Vi hoppas också att det kan locka till att besökarna planerar sitt sommarbesök, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sverige Museer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet