Charlotta Mellander, professorn i nationalekonomi förklar i klippet ovan varför hon inte tror på en blomstrande landsbygd efter pandemin. Foto: SVT/Linda Mathillas

Professorn: ”Ingen ny grön våg i sikte efter pandemin”

Publicerad

Att fler skulle välja att flytta ut på landet efter pandemin tror inte Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan i Jönköping. Hon menar att intresset för storstaden fortsatt kommer vara stort även efter pandemin.

– Att uppge det i en undersökning är en sak, men det är inte sak samma som att man faktiskt kommer att flytta ut på landet, säger hon.

Nyligen kom siffror över att var fjärde svensk under pandemiåret 2020 funderat på att flytta ut på landet. Möjligheten att jobba på distans är den vanligaste orsaken, enligt Novus som gjort undersökningen på uppdrag av Svensk Adressändring.

Corona Jönköping

77 procent av de drygt 1000 slumpmässigt intervjuade menar att det är lättare att bo på landet och jobba på distans idag än tidigare.

Stoppar inte urbaniseringen

Enligt Mellander är de som främst flyttar runt mellan olika kommuner mellan 18 och 35 år och efter pandemin kan suget till de större städerna var minst lika stort om inte större.

– Jag tror inte att den här pandemin kommer leda till en ny grön våg, säger hon.

Hör henne utveckla det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet