Foto: Henrik Montgomery/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stort intresse för marathon i Jönköping

Publicerad

Intresset för att springa marathon i Jönköping nästa sommar är stort. Hittills har närmare 600 personer anmält sig till tävlingen som arrangeras den 19 augusti 2017. Enligt arrangörerna är tävlingen just nu den tredje största i Sverige.

– Vi är väldigt nöjda. Det trillar in anmälningar varje dag, säger säger Tony Hatefnejad från löpargruppen Team Runners High i Jönköping. Tillsammans med Destination Jönköping står de som värd för tävlingen.

– Att ha ett av Sveriges största marathon i Jönköping, ens egna stad, gör en stolt, säger han.

Majoriteten har valt att anmäla sig till marathondistansen, vilket är naturligt när det är åtta månader kvar till loppet.

– Halvmarathon brukar de flesta anmäla sig till lite närmare inpå.

Jämn könsfördelning

Löpare från olika delar av världen är anmälda och enligt arrangörerna är det extra roligt att könsfördelningen är jämn. Något som enligt Tony Hatefnejad är ovanligt numera. 

Vad tror du det beror på?

– Kanske på att vi har kvinnliga farthållare i loppet. Sedan springer alltfler kvinnor idag. Det är roligt.

Senast ett marathon gick genom Jönköping var i början på 80-talet.

Målgång på Munksjöbron

Nyligen presenterades banprofilen för tävlingen 2017. Starten kommer att gå i Knektaparken och målgången sker mitt på Munksjöbron för både hel- och halvmarathon. De som springer den långa sträckan kommer att runda både Rocksjön och Munksjön.

– Många är förvånade över att vi ha lyckats ta fram en bana som är så platt i Jönköping. En lite tuffare stigning finns, men där blir det extra mycket musik, pepp, dans och förtäring så det kommer gå smidigt, säger Tony Hatefnejad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer