Visa alla (10)
Visa alla (10)

Vänsterextrema till attack mot högerextremt möte

Uppdaterad
Publicerad

Högerextrema Svenskarnas parti höll möte i centrala Jönköping.

Under rasistiska Svenskarnas partis manifestation genom centrala Jönköping gick flera vänsterextrema grupper till attack.

Det kastades stenar och glasflaskor mot både polis och demonstrationståget. Och flera grupper har försökt rusa mot tåget, uppger polisen som har gripit fyra personer då de varit maskerade. 29 personer har omhändertagits och ytterligare åtta personer har avvisats från platsen.

Fem skadade

I tumultet kastades även flera knallskott, och bengaliska eldar användes.

– Vi har hört ett 15-tal knallskott, säger Jönköpingsnytts reporter på plats Eva Unosson.

– Fem personer har skadats, tre av dem har förts till sjukhus med lindriga skador och två av dem fick vård på plats, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesman.

De tre personerna som fördes till sjukhus är lindrigt skadade.

– Två personer har fått lämna sjukhuset och den tredje ska vara kvar några timmar för observation, säger Daniel Lilja, beredskapschef på landstinget i Jönköpings län, till TT vid niotiden på kvällen.

SVP:s bilar i brand

Under förmiddagen sattes tre personbilar i brand på Kristinedalsgatan, i närheten av Västra torget, där Svenskarnas parti började sin manifestation.

Enligt polisen är det motdemonstranter som satt eld på bilarna. En av bilarna ska tillhöra Svenskarnas partis partiledare.

Vid 11-tiden, innan manifestationen hade börjat, hittade polisen knallskott och rökgranater som de tog hand om. De hittade dessutom kedjor i en parkerad bil.

”Utrustning som tyder på att någon planerat att kedja fast sig utmed Svenskarnas partis marschväg”, skriver Jönköpingspolisen på sin hemsida.

– Det är omkring 200 personer på plats och det kryllar av poliser, rapporterade Jönköpingsnytts reporter Eva Unosson vid 11-tiden.

En polis på plats berättar för Jönköpingsnytt att det är omkring 300 poliser från andra polisdistrikt som kommit för att hjälpa till.

Upplopp förra året

Efter Svenskarnas partis manifestation i Eskilstuna på 1 maj förra året, där det blev upplopp, stärkte Jönköpingspolisen upp sin bemanning med patruller från både Stockholm och Göteborg. En polishelikopter cirkulerade över stan för att hålla koll på allt ovanifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer