Genrébild Foto: Bertil Ericson /TT

Stort tapp av specialistsjuksköterskor i länet

Publicerad

Antalet specialistsjuksköterskor inom kirurgi och medicin har minskat med nästan två tredjedelar i Jönköpings län under en tjugoårsperiod. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

På 20 år har antalet yrkesverksamma specialistsjuksköterskor med kompetens inom medicin och kirurgi minskat med 68 procent i landet, enligt siffror från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Värst i Norrbotten

I Jönköpings län arbetade 1995 1011 specialistsjuksköterskor med den här kompetensen. Tjugo år senare var antalet nere på 351, alltså en minskning med 63 procent.

Störst var minskningen på sjuksköterskor i Norrbottens län, 76 procent.

Långa köer

Den statlige utredaren Kent Nauclér säger att det finns ett tydligt samband mellan långa köer till operationer och sjuksköterskebristen.

– Det finns en generell brist på sjuksköterskor och då fungerar inte flödena på sjukhusen som de ska, säger Kenth Nauclér till Nyhetsbyrån Siren.

Totalt i landet fanns det 1995 25.800 sjuksköterskor med utbildning inom medicin och kirurgi. 1995 var antalet nere på runt 8200 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.