Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stort tapp av utländska turister i Småland Foto: Jonas Tubbin/SVT

Stort tapp av utländska turister i Småland

Publicerad

Utländska turister kom inte till Småland i samma utsträckning som de brukar i sommar på grund av coronapandemin.
– Hemester har kompenserat en del av tappet, men inte allt, säger Helene Berg, vd Smålands turism.

I klippet förklarar turism-vd:n vilka turistmål som haft en bra sommar i Småland.

Enligt turism-vd:n brukar 40 procent av turisterna i Småland komma från utlandet, främst Tyskland och Danmark. När de flesta av dessa har uteblivit har det blivit kännbart för turistnäringen.

– Det har ändå varit en okej sommar, men inte som den brukar, säger Helene Berg.

Tufft för vissa campingar

I våras spåddes det att svenskarna skulle campa mer i sommar när det inte gick att åka utomlands, men så verkar det inte ha blivit. Campingarna utmed kusten i Småland och på Öland har haft bra beläggning, men inlandscampingarna har haft det tufft. Undantaget är campingen i Gränna.

Är ni överraskade över att det har varit så?

– Vi blev förvånade. Kanske är det så att många har tagit sina husbilar och använt ställplatser mer. Man har varit ute i naturen och undvikit campingplatser, förklarar Helene Berg.

Herrgårdsboenden har gått bra

En annan trend är att lite mer exklusiva boenden på herrgårdar och liknande har haft bra beläggning. Helene Berg tror att många svenskar hade tänkt att lägga en hel del pengar på utlandssemester och när den inte blev av hade man en ganska stor semesterkassa att spendera.

– Man kanske vill skämma bort sig själv lite. Leva det goda livet, äta gott och ha det mysigt. Då är man villig att lägga lite mer pengar, säger Helene Berg.

Hur tror du att coronapandemin kommer att påverka turistnäringen i framtiden?

– Vi har varit väldigt fokuserade på utländska turister och även i framtiden tror jag att tyskar och danskar kommer att vara viktiga. Men samtidigt tror jag att vi måste bredda vårt tänkande och tänka mer på hemester, svemester och närboende och öka utbudet för dem, säger Helene Berg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer