Lisa Bobin Lindqvist och Ebba Holmgren är sistaårselever på Per Brahegymnasiet där de läser samhällslinjen – nu på distans. Foto: Ellinor Eke-Göransson/SVT

Studenter pluggar på distans: ”Är lite orolig över mina slutbetyg”

Uppdaterad
Publicerad

Distansundervisningen har gjort att det är en speciell tid för landets gymnasieelever just nu och lite extra press ligger på de elever som går i trean. Lisa Bobin Lindqvist känner en oro över att slutbetygen inte blir som hon har tänkt – speciellt då hon sökt in till universitetet i höst.

Även alla nationella prov har ställts in under våren vilket bland annat innebär fler inlämningar för eleverna. 

– Det kommer nog bli svårare att bedöma rättvist men jag vet att lärarna gör sitt bästa. Det blev lika spontant för oss alla, säger Lisa Bobin Lindqvist.

Coronaviruset i Jönköping

”Vi vet ingenting”

Lisa och klasskompisen Ebba Holmgren går samhällsprogrammet vid Per Brahegymnasiet i Jönköping. De berättar om att många klasskompisar känner sig oroliga över slutbetygen och att det finns elever som redan har halkat efter.

– Har man självdisciplin tror jag det kommer lösa sig, men det är svårare, säger Lisa.

För henne står mycket på spel då hon sökt in till sjuksköterskeprogrammet till hösten men även där finns det en hel del frågetecken.

– Jag vet inte om den utbildningen också kommer bli på distans eller vad som kommer hända egentligen, säger hon.

Studentexamen oklar

Känslan av att inte veta vad som kommer hända är påfrestande för studenterna.

– Vi har ingen aning vad som händer och lärarna vet inget heller. Vi vet inte ens om vi kommer kunna ta studenten, säger Ebba Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet