Foto: Anders Wiklund/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Studenter uppmanas dricka varannan vatten

Uppdaterad
Publicerad

Många ungdomar tar studenter under veckan i länet. I Vetlanda kommer studenterna få en vattenflaska om halsen i ett blågult band. Detta som en påminnelse att dricka vatten och inte för mycket alkohol.

För att bidra till att studentexamen blir ett positivt minne så arbetar nu Vetlanda kommun och Höglandets räddningstjänstförbund med att försöka få ungdomarna att inte konsumera för mycket alkohol.

– Vi har tagit fram vattenflaskor till alla studenter, säger Johanna Wilhelmsson, verksamhetsutvecklare vid Njudungsgymnasiet.

Varva med vatten

Enligt henne har alkoholdrickandet minskat något i samband med studenten de senaste åren, men det är ändå viktigt att fortsätta påminna om en bra vätskebalans och vikten av att varva med vatten.

– Vi vet att riskerna att bli utsatt för otrevligheter ökar vid en hög alkoholkonsumtion. Målet är att alla studenter ska komma ihåg sin studentdag som ett positivt minne, säger Johanna Wilhelmsson.

Men tror ni verkligen att det kommer fungera?

– Ja vi har provat det här tidigare. Vi vet att många dricker alkohol ändå, men vi har sett att vattnet har gett viss effekt ändå, säger Johanna Wilhelmsson.

Positiva studenter

Under tisdagen pågår studentkampen i Vetlanda med olika aktiviteter för de blivande studenterna i Vetlanda. Den klass som vinner kampen får springa ut först när det är dags för examen på fredag.

– Det ska bli så skönt att ta studenten. Jag kommer att dricka alkohol, men visst är det en bra idé med varannan vatten också, säger Ludvig Bergstrand.

Johanna Wilhelmsson och Paula Calesson Foto: Johannes Tolf

Ta sällskap hem

Skolan samarbetar alltså med Höglandets räddningstjänstförbund. Paula Claesson är säkerhetssamordnare och uppmanar studenterna att tänka på att hjälpa varandra att komma hem på kvällen och se till att ingen går ensam.

– Risken för att bli utsatt för brott ökar ju mer alkohol som konsumeras. Vi tycker att man ska dricka med måtta. Dricker man alkohol så kan varannnan vatten vara en bra tumregel, säger Paula Claesson.

Alkohol del av festen

En grupp tjejer som SVT Nyheter Jönköping pratar med är överens om att alkohol är en del av firandet, men de är ändå positiva till tanken om varannan vatten.

– Jag kommer dricka alkohol. Jag vet inte om det här med varannan vatten är något för mig, men visst är själva initiativet bra, säger Jonna Solenen.

Foto: Johannes Tolf

– Vi kommer självklart ha champagnefrukost. Studenten är en av höjdpunkterna i livet och det ska bli så roligt att festa! säger Julia Friberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer