Studentkåren på högskolan i Jönköping satsar på IQ

Publicerad

Denna vecka kommer över 3 000 nya studenter till Jönköping, och under insparken är det flera evenemang med alkohol inblandat. Sedan några år tillbaka är studentkåren så kallat IQ-certifierat och har projekt med syftet att hålla ner alkoholanvändningen.

– Ett IQ-certifikat är någonting man ansöker om. Det handlar i grund och botten om att vi som organisation har olika saker som förebygger mot alkoholhets, säger studentkårens projektledare Towe Ottosson.

Innan uppehållet under sommaren lyssnar alla faddrar på en föreläsning om alkohol och droger. Syftet är bland annat att de ska få lära sig att se hur någon är drogpåverkad. Några utvalda faddrar får dessutom vårdutbildning.

– Våra huvudfaddrar får gå HLR och first aid kit-utbildning. Vilket jag tycker är sjukt grymt, säger Towe Ottosson.

Tryggt med faddrar

Adrian Svensson, som ska börja sitt första år på högskolan i Jönköping hade läst om studentkårens faddrar på sociala medier och tycker att det är bra att de finns.

– Det är bra om det händer något så finns det alltid någon som kan lösa problemen, säger Adrian Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer