Stulna bilar hittades på utlandsregistrerad lastbil

Uppdaterad
Publicerad

En man anmälde i natt att hans nya bil hade blivit stulen. Eftersom bilen var utrustad med spårningsfunktion kunde polisen lokalisera bilen och en man gripas.

Bilen anmäldes stulen strax före klockan 04 natten mot söndag. Mannen som ägde bilen hade fått ett larm om att bilen var stulen, och i det elektroniska spårningssystem som bilen var utrustad med, kunde han också se var den befann sig.

När polisen kom till den platsen såg de en utlandsregistrerad lastbil som just var i färd med att åka. Vid kontroll av fordonet hittade polisen dels den anmält stulna bilen, dels ytterligare en bil av samma märke.

Internationell stöldliga

– Den andra bilen var inte anmäld stulen, men när vi kontaktade ägaren så visade det sig att han också hade blivit av med sin bil, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

Enligt Thomas Agnevik tyder tillvägagångssätet på att det är en internationell stöldliga som är i farten.

Misstänkt för stöld

– Vi vet att de för ut bilar ur landet på det här sättet. Det som var avgörande här var att det fanns elektronisk spårningsteknik. Får vi en fördröjning på timmar, eller dagar, så har gärningsmännen ofta hunnit ur landet, eller åtminstone väldigt långt från brottsplatsen.

Föraren av lastbilen, en man i 45-årsåldern, greps på platsen. Han anhölls senare av åklagare på sannolika skäl misstänkt för stöld alternativt grovt häleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.