Skånetrafiken har varit förebilden när länstrafiken utreder superbussar. Foto: SVT

Superbussar kan binda ihop Småland

Publicerad

Länstrafikbolagen i de tre Smålandslänen utreder just nu en ny typ av snabbussar som ska binda ihop olika orter, som komplement till tågtrafiken. Få stopp och raka vägen ska locka folk, hoppas länstrafikbolagen. Men allt hänger på ekonomin.

Det är Skånexpressen som står som förebild när länstrafikbolagen diskuterar ett nät med superbussar i Småland. I Skåne har expressbussarna skapat nya direktresemöjligheter mellan en rad olika orter.

– Vi vill knyta ihop viktiga orter där det i dag i princip saknas järnvägsförbindelser mellan. Tänk tåg men kör buss, säger Erik Andersson på Jönköpings Länstrafik.

Få stopp på vägen

Tanken är att bussarna, om de blir av, ska få ett fåtal stopp på vägen och undvika krångliga vägar genom samhällen. Istället kan det bli hållplatser på förbifarter, där man ordnar anslutningsmöjligheter och parkering för cyklar och bilar.

I Jönköpings län tittar man just nu på ett par sträckor. Det handlar om Nässjö-Eksjö-Vimmerby-Västervik och sträckan Värnamo-Ljungby-Markaryd.

Utredningen ska vara klar i vår, men om satsningen ska bli av är beroende på finansieringen. Länstrafiken har ju kämpat med underskott.

– Allt beror på vår ekonomi, men om finansieringen finns, så skulle det här kanske kunna vara klart inom tre år, tror Erik Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer