Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De anställda vid det särkilda boendet ser fram emot att få arbeta i de nya lokalerna, där det också tagits hänsyn till personalens behov av att kunna gå undan och ta rast. Foto: SVTVisa alla (10)
Visa alla (10)

Supermodernt äldreboende invigt i Skillingaryd

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års förberedelser och byggande invigde idag Vaggeryds kommun sitt nya äldrecentrum Mejeriet i Skillingaryd. Ett boende och aktivitetshus som är tekniskt fullmatat och som ska bli hem för 25 äldre personer.

Se i klippet när områdeschef Agnes Hylén visar runt.

På tisdag i nästa vecka kommer de första hyresgästerna att flytta in. Personalen visar runt och berättar om hotellås och datorprogram som ska användas för att stärka tryggheten. Runt armleden har de ett chip, likt det de boende ska få, som gör att bara dörren till den egna lägenheten kan öppnas.

Golv med sensorer

Höj- och sänkbara toaletter och handfat, men de sensorstyrda golven är den detalj Agnes Hylén känner sig mest förundrad över. Via en datorskärm kan personalen se om någon ramlat.

– Hela golvet har sensorer, men de boende kan välja om de till exempel bara vill ha aktiva sensorer vid sängen, säger Agnes Hylén.

I huset finns både trygghetsboende och vårdboende. Fem av lägenheterna är för personer med funktionsnedsättning, som på ålderns höst kan behöva mer vård och omsorg. Tio är av typen särskilt boende och så finns det en övernattningslägenhet att hyra för anhöriga som bor långt bort.

Gym och spaavdelning

Också hemtjänsten och hemsjukvården har sina lokaler här och tanken är att hela huset ska vara en mötesplats för alla äldre.

– När det här viruset har försvunnit så hoppas jag att även förskolorna ska hitta hit, invigningstalade kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).

I huset finns förutom lägenheterna också ett gym, spa, frisör och fotvård.

Mejeriet, som byggnaden kallas är byggd på den plats där mejeriet i Skillingaryd etablerades på 1930-talet. Det är en av kommunens största investeringar med en kostnad på 180 miljoner kronor.

– Det är vad vi gör av med, totalt, på allt, under en fyraårsperiod, säger Gert Jonsson. Jag är verkligen rörd idag. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda de äldre i vår kommun det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De anställda vid det särkilda boendet ser fram emot att få arbeta i de nya lokalerna, där det också tagits hänsyn till personalens behov av att kunna gå undan och ta rast. Foto: SVT
I det nya äldrecentrumet finns också ett gym. Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT