Susanna från Jönköping går mot strömmen – vill bli distriktsläkare

Uppdaterad
Publicerad

Susanna Hyrylä från Jönköping går sista terminen på läkarprogrammet. Hon tillhör den minoritet bland studenterna som vill jobba inom primärvården – trots att statusen att jobba där är lägre för många studenter.

– Jag tycker att primärvården har ett oförtjänt dåligt rykte, säger hon.

I klippet hör du henne berätta varför hon vill jobba inom primärvården – trots att statusen att jobba på sjukhus är högre bland många studenter.

Vården – Val 2022

I den enkät som SVT har gjort bland läkarstudenter i Sverige är det bara 13 procent som anger att de vill, eller kanske vill, bli allmänläkare. Motsvarande siffra för Linköpings universitet där läkarstudenterna i Jönköping går, är 12 procent. De flesta studenter vill hellre specialisera sig på ett särskilt område för att sedan kunna jobba som specialist på ett sjukhus.

Susanna Hyrylä bor i Jönköping och går läkarprogrammet på Linköpings universitet men läser den kliniska delen i Jönköping. Nu går hon den elfte och sista terminen på läkarutbildningen.

– För att öka intresset för primärvården är det viktigt att läkarstudenter får en bra praktikplats där, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet