Foto: arkivbild

Svårare att få veterinärvård i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Flera djursjukhus har aviserat att de minskar sina öppettider i sommar. Det gör att det kan bli svårt att få hjälp till sitt sjuka djur under kvällar och nätter. Konsekvenserna kan enligt Jordbruksverket bli stora.

Längre väntetider kan till och med innebära att det enda alternativ veterinärerna har att tillgå är avlivning.

– Det kan handla om att djur måste avlivas för att bespara dem onödigt lidande, säger Annett Kjellberg, avdelningschef för djuravdelningen på Jordbruksverket.

I en skrivelse till Näringsdepartementet har Jordbruksverket redogjort för det allvarliga läget, och pekar på att det till stor del beror på att det utbildas för få veterinärer.

Beroende av att kunna remittera

Distriktsveterinärerna, som är en del av myndigheten, är de veterinärer som alltid finns i tjänst, dygnet runt och året runt. Men hos Distriktsveterinärerna i Huskvarna finns ingen mottagning, vilket gör att de har svårt att behandla husdjur.

– Vi bedriver ju det man kallar primärvård för större djur, som hästar och kor. Även där kan vi få problem eftersom vi är beroende av att kunna remittera ett svårt sjukt djur till djursjukhus, säger Axel Dicander, klinikchef och veterinär på Distriktsveterinärerna i Huskvarna.

Trycket på Distriktsveterinärerna förväntas öka, vilket kan göra att väntetiderna ökar.

– Djurägare behöver vara medvetna om att de kan komma att behöva köra till Stockholm för att få akut vård vissa tider under sommaren, säger Hillevi Lindström, chef för Distriksveterinärerna.

Tillsatt en utredning

Under torsdagen träffade landsbygdsminister Jennie Nilsson representanter för Jordbruksverket för att diskutera bemanningssvårigheterna.

På en pressträff berättade regeringen att en utredning har tillsatts för att se över hälso- och sjukvården för djur.

– Att djur får den vård de behöver när de behöver den är mycket viktigt. Jag är glad över att vi nu får till stånd en utredning som tar ett helhetsgrepp och föreslå åtgärder för att säkerställa en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Utredningen ska vara klar hösten 2022.

I klippet ovan kan du höra Axel Dicander och Hillevi Lindström från Distriktsveterinärerna berätta vad som är viktigt att tänka på som djurägare i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.