Nästan 200 liter svavelsyra läckte ut från en tunna. Foto: Kristin Renulf/SVT

Svavelsyra läckte från tunna – tre personer fördes till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Vid 3.30-tiden på fredagsmorgonen upptäcktes ett utsläpp på industriområdet Ljungarum i Jönköping. Flera räddningsstyrkor larmades till platsen.

Nästan 200 liter svavelsyra hade läckt ut från en tunna. Tre män fick föras med ambulans till sjukhus. Enligt räddningstjänsten skedde utsläppet vid en omlastning.

– Ja, några fler detaljer om händelsen vet jag inte, säger Jonas Petri, räddningstjänstens inre befäl.

Vad kan svavelsyra orsaka för skador?

– Svavelsyra kan orsaka ganska många olika skador. Den är frätande och bildar giftiga gaser. Brännskador kan man också få. Men i det här fallet gick det bra.

Enligt uppgifter från Länssjukhuset Ryhov dit de skadade personerna fördes, blev alla tre lindrigt skadade och har nu fått lämna sjukhuset.

Utsläppet säkrat

Räddningsarbetet inriktas nu på att förhindra spridning och täta dagvattenbrunnar i närheten.

– Vi jobbar utifrån miljöhänseende. Vi har begränsat utsläppet i dagvattnet och kommer ta upp det. Men just nu är det inte så bråttom eftersom vi vet vart det finns.

Arbetet på platsen beräknas pågå hela förmiddagen. En polisanmälan om arbetsplatsolycka är upprättad.

Det drabbade företaget vill inte uttala sig på plats, utan hänvisar till information från presstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.