Fanny Johansson studerar just nu på yrkeshögskolan i Kristianstad. Foto: Håkan Ivarsson

Sveriges bästa unga bagare kommer från Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Fanny Johansson från Tranås tog hem förstaplatsen i tävlingen Unga bagare 2019 och kan nu titulera sig bäst i Sverige. Tävlingen avgjordes på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg efter fem intensiva timmar.

– Det känns fantastiskt. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle gå så bra, säger hon.

Fanny imponerade på juryn med sitt skådebröd, alltså en brödskulptur, som hade temat ”steam punk”.

– Det är första gången jag ser bakverk med kugghjul, kol och höga hattar, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, i ett pressmeddelande. 

Fanny berättar att hon funderat mycket innan tävlingen på vilket tema hon skulle ha på sitt skådebröd.

– Jag tänkte att det hade varit häftigt att göra något med muttrar och kugghjul. Det funkar bara med bröddeg och blir rustikt, säger hon.

Prisad för sitt agerande

Juryn prisade även Fanny Johanssons agerande under den långa tävligen.

”Med strålande tävlingsnerver, glatt humör och lugn visar dagens vinnare på en stor estetisk känsla, hantverksskicklighet och talang. Årets vinnare har tagit den visuella tolkningen av temat till en exceptionellt hög nivå”, skriver juryn i sin motivering.

Fanny Johansson tror att hennes inställning kan ha bidragit till segern.

– Konkurrensen är stenhård och alla är jätteduktiga. Jag hade ställt in mig på att bara åka upp och ha roligt. Därför var jag lugn och kanske avgjorde det, säger hon.

Tar plats i juniorlandslaget

Hon kommer nu ta plats i Svenska juniorbagarlandslaget tillsammans med övriga tre deltagarna som placerade sig bäst i tävligen.

– Det känns jätteroligt. Jag får inspiration att fortsätta utvecklas och ser mycket fram emot det, säger Fanny.

Hur ska du fira ikväll?

– Det har varit väldigt intensivt så först och främst ska jag vila. Sedan ska vi ut på lite firarmiddag i Göteborg.

Sammanlagt deltog tio finalister i tävlingen och de tog fram bakverk i fem olika kategorier. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.