Joel Mellin, SVT:s meteorolog. Foto: SVT/TT

SVT-meteorolog stämmer staten Israel

Uppdaterad
Publicerad

Meteorologen Joel Mellin stämmer nu israeliska staten. Mellin fängslades när han var där på semester 2014 och satt inlåst i tre dagar.

– Man ska inte få behandla folk så som inte gjort något, säger han.

Redan när Joel Mellin och hans norska vän kom till flygplatsen i Tel Aviv blev det problem.

Gränspolisen menade att de inte hade tillräckligt med kontanter med sig in i landet och när Mellins vän sedan berättade att de skulle hälsa på hans syster togs de i förvar.

– På något sätt fick de för sig att systern vistades olagligt i landet. Det gör hon inte, men de kontrollerade aldrig det, utan tog med oss bort, sa Joel Mellin till SVT då.

Mellin och hans vän låstes in i en cell utan tillhörigheter med beskedet att de skulle bli få sitta kvar i förvar under obestämd tid – om de inte kunde visa upp en ny biljett hem. Den returbiljett som Joel Mellin hade köpt – för en hemresa tio dagar senare – dög alltså inte.

Lyckades ringa föräldrar

Efter tre dagar lyckades Mellin få in sin mobiltelefon i cellen och kunde ringa till sina föräldrar som bokade en hembiljett.

När SVT Nyheter Jönköping når Joel Mellin befinner han sig i familjehemmet i Gränna. Han berättar att han nu stämmer den israeliska staten. Mellin begär 220.000 kronor i ersättning.

– Jag tycker det är viktigt att använda sig av det rättssystem som finns i samhället och även hjälpa andra för att det ska fungera. Det är även ett plus för mig om jag kan få tillbaka det jag lagt ut för resan och det vi bokat, säger han till SVT Nyheter Jönköping.

Enligt Mellin fick de först reda på att Israel belagt dem med inreseförbud i ett år, men deras advokat meddelade sedan att förbudet istället gäller i tio år.

– De ljög för oss och har även hittat på historier att vi sagt i förhör att vi skulle leta lägenhet i Israel, säger han.

På videolänk

Rättegången kommer hållas den 19 juni i Israel. Om Joel Mellin åker dit kommer han bevakas av gränspolisen och får betala för bevakningen.

Därför överväger han istället att vara med på videolänk vilket domaren godkänt.

Han har även betalat 25.000 kronor som skyddar honom från rättegångskostnaderna om han skulle förlora.

– Jag har kallat två personer vi skulle bo hos som vitten, säger Joel Mellin.

Vad tycker du om israeliska gränspolisens agerande?

– Jag tycker det är konstigt, men hoppas ändå att Israel har ett rättssystem som tar tag i gränspolisen. Jag hoppas de ska lära sig något av detta.

Hur har den här händelsen påverkat dig?

– Direkt efter var det en stor besvikelse. Vi fick en dålig behandling och vi är helt oskyldiga. Efter att det lugnat ner sig har jag accepterat det. Men jag tycker inte det får gå till så här, säger Joel Mellin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.